Com ha canviat?

BREU RESSENYA HISTÒRICA

Les primeres referències d’Olot daten del segle IX, en un document reial. En aquest document es parlava d’una antiga església dedicada a Santa Maria, actual temple de Santa Maria del Tura, patrona d’Olot. Amb això podem dir que Olot va créixer  al voltant d’aquest temple. No és fins als segles X – XI que es té constància de la parròquia de Sant Esteve.

Olot va ser una zona dominada en primer lloc per Sant Aniol d’Aguja, posteriorment pels Comptes de Besalú i finalment va passar a formar part de Santa Maria de Ripoll. A partir d’aquí es va anar construint un nucli important al centre de la Garrotxa que va representar una unitat política durant molts segles.
Va ser al segle XIII que es van construir les primeres muralles a causa de l’augment de població. Pel que fa als dos estatus que existien en el terme, els vilatans residien dins de la zona emmurallada i els forans vivien en els masos de les parròquies a l’exterior de les muralles.

Al 1310 es va construir l’hospital d’Olot gràcies a donacions testamentals de gent de la ciutat. Avui en dia l’Hospital Comarcal d’Olot es troba edificat sobre l’antic i en podem observar el seu portal al Carrer Sant Rafel.

Tot i això, la història contemporània s’inicia després dels terratrèmols que van destrossar completament la zona als anys 1427 i 1428. A causa d’això, es va decidir construir una nova vila d’Olot dins els límits del terme. Aquest aspecte va possibilitar la integració del conjunt parroquial de Sant Esteve i els edificis de la seva sagrera dins el nucli urbà. Aquesta Vila Nova es contraposava a la Vila Vella que va reconstruir els seus edificis molt més tard. A causa d’això, la vila duplicà la seva superfície i per tant va augmentar la població.

La Guerra Civil Catalana va afectar molt negativament a la vila d’Olot i va causar un retrocés demogràfic que juntament amb els terratrèmols van marcar el pitjor període d’Olot en tota la seva història.

A partir del segle XVI s’inicia la indústria i no és fins al segle XVIII que s’assoleix el punt més àlgid, sobretot en el sector tèxtil. Durant els segles XVI, XVII i XVII, Olot comença a ser líder en la indústria, per tant al segle XIX es converteix en un centre industrial important.

Durant el segle XVI es construeixen edificis importants com per exemple el Convent del Carme, compost per una església d’estil gòtic tardà i un claustre renaixentista.

Al segle XIX, concretament l’any 1859 es va construir la plaça de braus. Tot i que actualment només es fa servir per a correbous durant la festa major, s’hi van fer corrides fins al 2005.

Al segle XX (1982) , el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Protecció per tal de protegir les zones volcàniques i espècies vegetals que fan d’Olot un paisatge peculiar.

Canvis més notables:
Demografia:
L’evolució demogràfica d’Olot sempre ha anat en augment, tot i que aquests últims anys ha estat molt mes notable a causa de l’elevada taxa d’immigració que ha rebut.
 
Comunicació:
Un dels grans avenços en comunicació va ser la construcció del ferrocarril que unia Olot amb Girona. Aquesta infraestructura es va construir a principis del segle XX, concretament al 1911. Aquesta va ser la principal vía de comunicació de les comarques de La Garrotxa, La Selva, i el Gironès.




 
El tren es caracteritzava per la seva via d’un metre d’ample i els 54 km de recorregut.
Com a anècdota important cal remarcar que el dia de la inauguració el tren va arribar amb retard a Olot i d’aquí va sorgir la dita de “El tren d’Olot surt quan vol i arriba quan pot”.
Degut a l’èxit que va tenir i per tant, al considerable augment del trànsit, va ser necessari ampliar el parc motor. 
L’esdeveniment més memorable va ser la visita reial el dia 26 d’Octubre de 1927.



Per diverses causes, al 15 de juliol de 1969 es va tancar el servei.
Actualment, l’edifici de l’antiga estació s’ha habilitat com a escola d’adults.
Paral·lelament a la construcció del ferrocarril, es van millorar molt la comunicació per carreteres. 

En els últims anys, s’han construït infraestructures molt importants com:
-       Els túnels de Capsacosta que uneixen Olot amb la vall de Camprodon.
-       Els túnels de Castellfollit de la Roca que escurcen el trajecte entre Olot i Girona, com també amb els pobles colindants.
-       Els túnel de Bracons que en pocs minuts et situa a la comarca veïna de l’Osona.

Construcció immobiliària:
En els últims deu anys, a causa de l’augment de població hi ha hagut una explosió immobiliària, és a dir, s’ha produït una gran edificació en moltes zones de la ciutat. Tot i això, es conserven força zones verdes i naturals.